Knowledge

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla

Written by kvno4jaipur

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla is part of NCERT Solutions for Class 6 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla

text question
(page 45)
before you read

One. A space shuttle is a spacecraft built for repeated space travel (as opposed to a rocket), for example, between Earth and a space station.

Use the dictionary to do the tasks below.
Question 1.
Find the meanings of the following words and phrases (look at the underlined words in the phrases).
(A) naturalized American citizen ______________________
(b) space ______________________
(C) Frontiers ______________________ of place
(d) aboard ______________________
(e) Lift off (how is it different ‘take off , , ,
(f) crew ______________________
Solution:
One.
(a) Naturalized U.S. citizens. It refers to a person who has been granted US citizenship even though he or she was not born a US citizen.
(B) Space. The term space refers to the sky above the Earth’s atmosphere.
(c) Limits of space. This phrase refers to the human desire to know the ultimate limits of space. In fact, no such limit is known to man. Many people believe that space has no limits.
(d) On board the ship. It means to be on a ship or plane or spacecraft etc. It is not used to refer to earth moving vehicles.
(e) Unload. (How is this different from “take off”?) ‘Lifting off’ refers to the process in which an outside agency lifts a spacecraft or even an airplane into the sky. Take off on the other hand is used when an airplane uses its internal power to climb into the sky.
(f) Crew. The personnel of an aeroplane, ship or spacecraft are called ‘crew’.

Question 2.
Pay attention to the spelling of these words in this lesson: airplane, program. These words are spelled as follows in American English. How are these written in British English?
Solution:
The British spelling of these words is as follows: aeroplane, programme.

working with text

A. Answer the following questions.
Question 1.
Where was Kalpana Chawla born? Why are they called Indian Americans? (3)
Solution:
Kalpana Chawla was born in Karnal, Haryana. Thus, she was an Indian by birth but later she moved to America and became a naturalized citizen there. That is why they are called Indian-Americans.

Question 2.
When and why did she go to America? Whom did he marry? (2,3)
Solution:
She went to the US for a master’s degree, before which she earned a Bachelor of Science degree in Aeronautical Engineering in India. She married flight instructor Jean-Pierre Harrison.

Question 3.
How did she become an astronaut? How did she get the idea that she could become an astronaut? (3)
Solution:
After qualifying as a pilot, Chawla applied for NASA’s space-shuttle program. He was first appointed as a research scientist at NASA. In 1994, he was selected for NASA to train as an astronaut. It was her success as a pilot that gave her the idea that she could become an astronaut. Thus she became an astronaut.

Question 4.
According to the journalist, what qualifications should an astronaut have? (6)
Solution:
According to the journalist, an astronaut requires immense abilities. He needs to know a lot about everything from biology to astrophysics to aeronautical engineering. In short, he should have encyclopedic knowledge.

Question 5.
Describe Kalpana Chawla’s first mission to space. (5)
Solution:
Kalpana Chawla’s first mission to space was in Space Shuttle Columbia. It was 15 days, 16 hours and 34 minutes. During this period, he circled the Earth 252 times covering a distance of 10.45 million kilometres. The team conducted experiments such as pollinating plants to observe the growth of food in space. It also conducted tests to create stronger metals and faster computer chips. All this was done at a cost of approximately $56 million.

Question 6.
What does Kalpana Chawla say about making dreams come true? Do you agree with him that success is possible? (7)
Solution:
Kalpana Chawla says that it is possible to turn dreams into reality. This requires foresight and courage. Yes, I agree with him that success is possible. However, I think God’s blessings are most important.

B. Read the newspaper report to learn the following facts about the ill-fated trip to Colombia.

1. Date and place of flight : ______________________
2. Number of astronauts on board: ______________________
3. Number of days spent in space: ______________________
4. Number of experiments conducted by scientists: ______________________
5. Date of return journey : ______________________
6. The height at which it lost contact: ______________________

Solution:
It is not likely to be asked in the exam. So, please try yourself.

working with language

A. Match the following.
NCERT Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Woman in Space Kalpana Chawla
Solution:
NCERT Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Woman in Space Kalpana Chawla 2
B. Find out the meaning of these phrases and use them in your sentences:

1. got separated
2. striped
3. spread across
4. lift up
5. ruin
6. went on
7. celebrated together
8. riding
9. carry on

Solution:

1. To break into pieces (to break into pieces) – The plane carrying 100 people broke into pieces in the sky.
2. To draw a line (to leave a line or a long mark): A comet was seen drawing a line towards the horizon over Delhi.
3. To spread all around (to spread far and wide) – The news of our victory spread throughout the country.
4. Lift up: The rocket rises above the launch site.
5. To explode (to be launched by firing a rocket): The rocket exploded at noon.
6. Kept on (continued): He kept talking for a long time.
7. To be excited (to be encouraged): When the runners passed by, I too became happy along with other people.
8. On board (in a ship, airplane or spacecraft): When the ship started its journey there were 500 passengers on board.
9. Keep going (keep going): Keep up the good work.

C. We add ‘un-‘ to create contrast.
For example, True – False.
Add ‘un’- To make the words given below their opposites. Then look up the meanings of the words you created in the dictionary.

1. Identified ______________________
2. control ______________________
3. ran away ______________________
4. Success ______________________
5. Important ______________________
6. Educated ______________________
7. interesting ______________________
8. able ______________________
9. Trained ______________________
10. Accountable ______________________

Solution:
Adverse

1. unknown
2. uncontrolled
3. out of reach
4. fail
5. Unimportant
6. uneducated
7. tasteless
8. immature
9. uneducated
10, without reply

Meaning

1. Unknown __________ that has not been identified
2. uncontrolled without any control __________
3. Unclaimed __________ left without care
4. fail __________ failure
5. unimportant __________ petty
6. Uneducated without Education __________
7. uninteresting __________ dull
8. Unqualified __________ do not have the Education or experience to perform a particular job.
9. untrained __________ without training
10. Not answerable, impossible to falsify __________/not capable of being answered

Speaking

Kalpana Chawla in her message to her college students said, “May you have the vision to find the path from dreams to success… best wishes for your wonderful journey.”

Make pairs. Use “May you…” and “I wish you/wishing you” to wish your partner good luck and success.

  • a sporting event,
  • a quiz or a competition, and
  • A trial or test.

When your partner wishes you well, don’t forget to thank him. You can also look at a telephone directory, or visit a post office, and get a list of standard phrases in English and Hindi that can be sent in greeting telegrams anywhere in India. Discuss which of these you can use, and when. Compare English and Hindi phrases to express good wishes. Do you know such phrases in any other language?
Solution:
A conversation takes place between Ram and Mohan.

  1. to hit : Can you score a century in your cricket match today!
    Mohan: Thanks for the well wishes.
  2. to hit : I wish you success in the debate competition.
    Mohan: Thanks for your good wishes.
  3. to hit : All the best for your exam.
    Mohan: Thank you.

Write

A. Do you have a ‘dream’, or something you really want to do? Write a paragraph stating what you want or need to do. Then say (in the second paragraph) how you think you can make your dream come true.
Solution:
Yes, I have a dream. This is to serve my country as a lawyer. I will work selflessly to provide justice to the poor. They say that justice delayed is justice denied. But in our country the poor rarely get justice. To realize my dream I have to learn law.

I want to get the highest degree. Then, I may have to work under a senior lawyer for some time. After that I will start practicing independently.

B. Below are some words that are spelled differently in British and American English. Fill in the blanks accordingly.
NCERT Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Woman in Space Kalpana Chawla 003
NCERT Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Woman in Space Kalpana Chawla 01
Solution:
NCERT Solutions Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Woman in Space Kalpana Chawla 5

We hope the NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla will help you. If you have any queries regarding NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla, drop a comment below and we will get back to you as soon as possible.

A journey through hills and valleys Questions and Answers


About the author

kvno4jaipur

Leave a Comment